Grammatikkollokvium. Matilda Edgren och Adrian Sangfelt
- Datum: –17.00
- Plats: Engelska parken Engelska parken 16-2041 (Stora seminarierummet)
- Föreläsare: Matilda Edgren och Adrian Sangfelt
- Arrangör: Institutionen för nordiska språk
- Kontaktperson: Ulla Stroh-Wollin
- Föreläsning
17 maj, Norges nationaldag, firar vi med ett grammatikkollokvium i Uppsala!
Matilda Edgren och Adrian Sangfelt kommer då att upprepa sitt föredrag från Svenskans beskrivning, se abstract nedan och i bifogad fil. Presentationen blir möjligen i något utsträckt form, men det blir även tid för diskussion.
Adverb i vardande: Om gränsen mellan prepositionsfraser och adverb i svenska.
Abstract
Det är en central allmänlingvistisk fråga om grammatiska kategorier (t.ex. ordklasser) är tydligt avgränsade från varandra, eller om gränserna är vaga och kategorier glider in varandra (se t.ex. Newmeyer 1998:165 ff.). Två kategorier i svenska (och i andra språk) med en potentiellt oskarp gräns är prepositionsfraser och adverb (SAG III: 650). I (1a) nedan är det självklart att adverbialet på den rödmålade bänken är en icke-lexikaliserad PP – tecken på detta är exempelvis att rektionen innehåller ett böjt huvudord och bestämningar. Det är heller ingen tvekan om att adverbialet i morgon (1b) egentligen är ett adverb – förutom kriterierna om böjning och bestämningar finns en avsaknad av kompositionalitet, och adverbialet skrivs lika gärna ihop och reduceras fonetiskt (imorgon/imorn). Adverbialet med flit (1c) är mer svåranalyserat. Hopskrivning förekommer inte, och prepositionen med uppfattas sannolikt som en sådan, men rektionen modifieras inte (*med fliten, #med stor flit).
(1) a. Flaskan ligger på den rödmålade bänken.
b. Jag kommer tillbaka i morgon.
c. Misstaget gjorde hon med flit.
I vårt föredrag diskuterar vi strukturella och semantiska kriterier för att skilja prepositionsfraser från adverb, alltså ett slags kriterier för grader av lexikalisering, med utgångspunkt i tidigare studier om lexikaliserade fraser i svenska (Anward & Linell 1976; Ekberg 1989; jfr även Svanlund 2002). Dessutom presenterar vi utdrag från en empirisk undersökning, där vi applicerar kriterierna på autentiska språkdata och försöker reda ut om kriterierna låter sig indelas i en implikationsskala – följer det t.ex. att rektionen inte kan innehålla bestämningar eller böjas, om adverbialet är seman-tiskt icke-kompositionellt?
Litteratur
Anward, Jan & Linell, Per, 1976: Om lexikaliserade fraser i svenskan. Nysvenska studier 55–56. S. 77– 119.
Ekberg, L. 1989: Gå till anfall och falla i sömn. En strukturell och funktionell beskrivning av abstrakta övergångsfraser. Lund: Lund University Press.
Newmeyer, Frederick J, 1998: Language Form and Language Function. Cambridge, MA/London: The MIT Press.
SAG = Teleman, Ulf, Hellberg, Staffan & Andersson, Erik, 1999: Svenska Akademiens grammatik I–IV. Stockholm: Norstedts.
Svanlund, Jan, 2002: Lexikalisering. Språk & Stil 12. NF. S. 7–45.